dijous, 21 de març del 2013

CROMATOGRAFIA D'ESPINACS






En primer lloc trituren les fulles d'espinacs en un morter amb un poquet de sorra(que farà d'abrasiu). Quan estén ben triturades afegim un poquet d'alcohol. Després d'agitar bé posem un poquet de la dissolució en un got llarg amb un colador posem una tira de paper de filtre.
Després de 14 hores vorem la nostra dissolució es va separar en diferents bandes de colors: el pigment major del extracto es la clorofil·la. També existeixen altres pigments com el groc (xantofil·la) i ataronjats (carotenoides).

La cromatografia es una tècnica de separació de substàncies que es basa en les diferents velocitats amb que són arrossegades cadascuna d'elles a través d'un medi porós per un dissolvent en moviment.
En el nostre cas, a mesura que el dissolvent puja pel paper de filtre (el medi porós), arrossega els pigments que conté el full d'espinacs. Com no tots són arrossegats a la mateixa velocitat al cap d'unes hores és formen unes franges de colors que corresponen als components diferents components.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada